Det finns gott om sjukhussängar, men snart finns ingen personal kvar att bemanna dem.

Svensk sjukvård blöder – när stoppar vi misshandeln av vår personal?

5 jun 2025

‼️ I dag är min frustration bottenlös. ‼️
Ryggraden – ja, hela skelettet – i svensk sjukvård håller på att gå sönder. Vårdpersonal som älskar sitt arbete tvingas lämna för att de inte längre orkar bli överkörda. Brevet nedan från en erfaren operationssjuksköterska säger allt:

“Efter 20 år som operationssjuksköterska – varav flera som egen företagare – har jag aldrig känt mig så slutkörd som nu.
Som konsult bestämde jag själv mina tider, fick rimlig lön och hade ork att alltid ge 100 %. Sedan SKR:s nationella bemannings­avtal stängde dörren för konsulter har jag varit fast anställd. Nu kastas vi runt för att släcka bränder, beordras dubbelpass och tvingas ta operationer vi aldrig sett förut.
I sommar vågar jag inte jobba: jag är rädd om min legitimation – och om patienterna. Det bästa jag vet är att vara operationssjuksköterska … men glädjen är borta.

Jag säger upp mig.”

Den här historien är inte ett undantag – det är normen. Socialstyrelsen visar att antalet sjuksköterskor som lämnar yrket har ökat med 20 % på fem år. Mer än 30 % funderar på att sluta på grund av arbetsmiljön. Det är ett system i fritt fall.

Fyra akuta åtgärder ni måste driva igenom NU

  1. Återställ autonomin. Ge sjuksköterskorna makten att styra sina scheman och sina karriärvägar.
  2. Bryt bemanningsavtalet. Låt konsulter avlasta akuta personalluckor och höj golvet för löner och arbetsvillkor.
  3. Inför säkra bemanningstal. Ingen ska beordras till dubbel­pass för att rädda ett för tunt schema. Patient­säkerheten kräver luft i planeringen.
  4. Sätt en hållbar löne­trappa. Ersättningen måste spegla ansvaret, erfarenheten och den obekväma arbetstiden – annars fortsätter flykten.

Varje förlorad operations­sjuksköterska är en operation som ställs in, en kö som växer, en patients chans som försämras. Och varje gång en vård­arbetare tvingas välja mellan sin legitimation och sin arbetsplats tappar Sverige ännu en livräddare.

Det är er uppgift att se till att vården fungerar – utan att förbruka dem som bär den.
När tar ni ert ansvar?

Med beslutsam hälsning,

Cecilia Svanlind Törn
Svenska Vårdkonsulter